Zet je airco ook in de winter aan

In de zomer weet je natuurlijk de knop van je airconditioning in je auto dagelijks te vinden. Je houdt je hoofd graag koel tijdens de autorit. Wat veel mensen niet weten is dat airco in alle seizoenen comfort en veiligheid biedt: dus ook in de winter. Airco zorgt namelijk niet alleen voor koude lucht, maar ook voor droge lucht.

Voor het behoud van je airco

Het is nooit goed: is het buiten dertig graden, willen we het koeler hebben en als het buiten vriest, moet de verwarming aan. De mens gedijt het best bij een gemiddelde temperatuur van twintig graden, ook bij het autorijden. Naast die verwarming is het slim om jaarrond af en toe je airco aan te zetten en niet alleen voor de koele lucht. Voor het behoud van je airconditioningssysteem is het beter om hem met regelmaat aan te zetten, het liefst minimaal eens per week. Dit voorkomt dat de afdichtingen uitdrogen en gaan lekken. Bovendien worden vieze luchtjes in het systeem voorkomen. Overigens, zodra de buitentemperatuur lager is dan 4 graden Celsius, werkt de compressor niet ter bescherming van de verdamper, hij kan dan niet bevriezen.

Beslagen ruiten

Waar je airco ook een kei in is, in het schoonblazen van de binnenkant van de ruiten van je auto. Als het buiten vochtig is of vriezend weer, beslaan binnen ‘no-time’ je ramen, vooral als het buiten kouder is dan binnen, en dat is het al snel in de winter. Soms is de lucht zo vochtig dat zelfs de binnenkant van je autoruiten bevroren is. Je kunt het natuurlijk wegpoetsen, of krabben, maar dat is als water naar de zee dragen. Je zet de airco aan en binnen een paar tellen zijn je ruiten weer schoon en kun je veilig vertrekken. Airco haalt namelijk het vocht uit de lucht. Het zuigt de (buiten)lucht aan en koelt deze, vervolgend wordt het opgewarmd. De luchtsamenstelling wordt zo beter en geeft een hoop comfort tijdens het autorijden.

Als je geen zin hebt in de airco

Mocht airco in de winter écht niet je voorkeur hebben, kun je volstaan met alleen even het systeem aanzetten bij beslagen ramen. Je vangt zo twee vliegen in een klap: je ruiten worden snel schoon geblazen en je laat het systeem met regelmaat draaien, wat weer scheelt in het behoud.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco tips