Waarom airconditioning in de auto?

Mensen reageren sterk op externe omstandigheden, zoals de temperatuur van de omgeving. De ene persoon houdt erg van warmte, terwijl de andere persoon juist beter functioneert in een koele omgeving. Wanneer een persoon zich behaaglijk voelt bij een bepaalde temperatuur, presteert hij direct beter. Heb je een auto zoals hiernaast heb je niet altijd een airco nodig.Het is belangrijk daar rekening mee te houden, zeker in de auto! Want hoe beter de bestuurder zich voelt, hoe minder kans op ongelukken er is. Een airconditioning in de auto is daarvoor heel handig, want daarmee kan het klimaat binnen in de auto gemakkelijk en goed geregeld worden.

Airconditioning en prestatie

In de meeste gevallen is het zo dat hoe hoger de temperatuur is, hoe slechter de prestaties zijn. We weten allemaal hoe loom je wordt tijdens de echte warme zomerdagen. Zeker wanneer je niet aan warme temperaturen gewend bent, kan dit een grote invloed hebben.

In principe functioneren de menselijke hersenen beter bij wat koudere temperaturen. Ze blijven dan namelijk langer en beter alert, wat dus betekent dat de prestaties omhoog gaan. Een airco is een handig middel om de temperatuur in de auto wat naar beneden te krijgen.

Constante temperatuur & luchtvochtigheidsgraad

Een airco-systeem in de auto is bij uitstek geschikt om bij warm weer de temperatuur in de auto naar beneden te krijgen. Houd de ramen en deuren van je auto daarvoor zoveel mogelijk gesloten. De airco werkt het beste in een afgesloten ruimte.

Airco’s zijn in de afgelopen jaren steeds beter geworden. Zij zorgen nu standaard voor een constante temperatuur, waardoor de bestuurder minder afgeleid wordt door wisselingen in het binnenklimaat.

Ook zorgen airconditioners voor een constante vochtigheidsgraad van de lucht. Daardoor voelen bestuurders zich beter achter het stuur, wat zeer belangrijk is voor de veiligheid.

Zuurstof & temperatuur

Een groot voordeel van airco’s is ook dat zij de lucht verversen. Hierdoor wordt er steeds weer frisse lucht de auto ingeblazen, die voldoende zuurstof bevat. Ook dit is heel belangrijk voor een veilige rit op de weg, omdat onze hersenen voldoende zuurstof nodig hebben om alert te blijven.

Bij welke temperatuur iemand zich het prettigst voelt, varieert van persoon tot persoon. Toch is vaak een temperatuur van rond de 21°C ideaal. Daarnaast zijn er nog meer factoren van invloed. Bijvoorbeeld de luchtkwaliteit, luchtcirculatie en de luchtvochtigheid. Hier kan een airco wat aan doen.

Ook lawaai en gemoedstoestand spelen mee in hoe goed een bestuurder kan opletten in het verkeer. Helaas kan een airco hier weinig aan doen, maar jij zelf natuurlijk wel! Kijk bijvoorbeeld uit met bellen tijdens het rijden wanneer je moe bent. Ook muziek kan heel erg afleiden, dus kies die bewust. Ben je heel erg afgeleid of afwezig, rij dan ook extra voorzichtig om ongelukken te voorkomen!

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco Getagd met ,