Vocht & het aircosysteem van je auto

Een airco in de auto is heel erg handig om bijvoorbeeld beslagen ramen in een mum van tijd droog te krijgen. Een airco is het ideale middel om te lucht te drogen en een aangenaam binnenklimaat te creƫren. Elders op deze website kan je daarvoor handige tips lezen.

In dit artikel willen wij graag stilstaan bij alle manier waarop jouw airco met vocht te maken kan krijgen. Zo weet je waar je op moet letten en waar je niet van hoeft te schrikken.

Het drogen van lucht zorgt voor condenswater

Misschien is het je wel eens overkomen dat er ineens een plas water onder je auto lag. Daar hoef je je absoluut geen zorgen over te maken! Dit komt precies doordat de airco heel goed is in de lucht binnen de auto te drogen.

Het vocht wat in de lucht zit moet natuurlijk wel ergens naartoe! Dat wordt daarom door de verdamper afgevoerd en kan zo in een plasje onder de auto terecht komen. Dat is dus geheel normaal. Sterker nog, dat is een teken dat de airco zijn werk goed doet!

Vocht in de airco-installatie

Het kan ook gebeuren dat er vocht in het aircosysteem zelf zit. Dit kan een probleem zijn, maar is dat niet noodzakelijk. Dit zullen we je hier kort uitleggen.

In een airconditioner zit koelmiddel. Dat is over het algemeen een gas, dat onder druk een vloeistof wordt dan warmte uit de lucht kan overnemen. Deze vloeistof loopt door koelleidingen en slangen in de airco. De slangen van de airco bestaan uit verschillende lagen, maar zijn toch nooit 100% water- en gasdicht.

Heel langzaam aan komt er altijd wat koelmiddel door de slangen in de buitenlucht. Maar andersom gebeurt dit ook. Dan dringt het vocht uit de lucht door de slangen het aircosysteem binnen.

Dat is op zich geen groot probleem, hoewel dit vocht er eigenlijk niet hoort. Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt aan jouw airco-installatie zal de airco helemaal schoon en drooggemaakt worden. Worden de slangen echt poreus, dan zullen die ook op tijd vervangen worden.

Waterlek in auto door airco

Wanneer de airco water lekt in de auto, dan heb je wel met een probleem te maken. Waarschijnlijk is dan een van de slangen verstopt. Hierdoor kan het water dat door de airco uit de lucht wordt gehaald niet afgevoerd worden.

Als een van de slangen van de airco verstopt is, kan je proberen dit zelf op te lossen. Heel krachtig lucht er doorheen blazen is een optie, of met bijvoorbeeld een stalen kleerhanger er een beetje in pulken. Verstoppingen komen altijd door een ophoping van viezigheid. Die moet dus uit de slangen weggehaald worden.

Er kunnen echter ook andere oorzaken voor dergelijke lekkages zijn. Het is verstandig deze op tijd te laten repareren. Wij raden in dat geval een bezoekje aan de garage aan voor een airco check!

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco service Getagd met , ,