Vijf legitieme redenen om regelmatig een aircocheck te laten doen

Zelfs op de tweedehands automarkt zijn weinig auto’s te vinden zonder airco. Tijd dus voor iedere autobezitter om goed geïnformeerd te zijn over de airco. Een airco wordt bijvoorbeeld niet standaard bij een grote beurt gecontroleerd, terwijl dat wel beter zou zijn voor het behoud van het systeem. Het voor diverse redenen belangrijk dat je de airco regelmatig laat checken. Wij geven je vijf legitieme redenen.

Een vervuilde airco geeft een muffe lucht

Je hoort mensen weleens klagen dat ze een airco in de auto vinden stinken. Dit kun je voorkomen door hem met regelmaat schoon te laten maken. Een muffe airco is slecht voor de gezondheid. Dit komt omdat er in de verdamper, als je hem niet schoon zou maken, schimmels en bacteriën verzameld zitten. Deze verspreiden een lucht die je het best kunt vergelijken met de geur van vieze of natte sokken. Je kunt deze geur ook voorkomen door de airco eerder uit te zetten. Het laatste stukje van de rit wordt de airco dan droog geblazen, waardoor er geen vocht achterblijft. In het achterblijvende vocht nestelt nu eenmaal graag viezigheid. Een aircocheck voorkomt absoluut ook muffe luchtjes én het risico op gezondheidsklachten. Een schone airco draagt door een beter autoklimaat immers juist bij aan jouw goede gezondheid!

Zonder check kan de airco grote schade oplopen

Een airco gebruikt een koudemiddel. Dit is een middel dat ervoor zorgt dat het systeem koude lucht kan blazen. Als dit middel in geringe mate aanwezig is, kan een grote schade ontstaan, waarbij de airco voor honderden euro’s gerepareerd moet worden. Het is dus van groot belang dat het koudemiddel zo af en toe gecontroleerd en bijgevuld wordt. Een van de schades die een airco kan hebben is dat hij gaat lekken. Dit voorkom je door de airco met regelmaat te laten controleren. Voor het behoud van je airco moet je hem eigenlijk elke autorit even gebruiken. Al is het maar een minuut of tien. Ook kun je de airco het best al uitschakelen voor je op de plaats van bestemming bent. De laatste paar minuten zonder airco is helemaal niet erg, de auto is immers op temperatuur. De airco op tijd uitzetten voorkomt ook dat hij gaat lekken.

Een werkende airco helpt snel tegen beslagen ramen

Beslagen ramen, een irritatie voor elke automobilist. Met beslagen ramen heb je geen uitzicht meer, kun je geen gevaren meer zien en mag je gewoonweg niet gaan rijden. Schoonwrijven maakt dat de ramen vies worden en blijven en met de blower de ramen schoonblazen duurt zo lang dat je voorlopig niet kan wegrijden. Dé oplossing is de airco. Als je de airco op de beslagen ramen laat blazen zie je de ramen schoon worden. Binnen minder dan een halve minuut is alles door de autoruit weer goed te zien en kun je op pad. Alleen al voor deze mooie bijkomstigheid is het noodzakelijk de airco regelmatig te laten nakijken. Je wilt toch niet dat de airco het begeeft?

Een aircocheck voorkomt dat de airco gaat ratelen

Een ratelende airco kan diverse oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er een blaadje in het luchtfilter zit, of het kan zijn dat de hele pomp defect is. De airco tijdens een check schoon laten maken, voorkomt dat blaadjes een ratelend geluid geven, maar ook dat de pomp iets gaat mankeren. Mocht een airco toch ratelen, vraag dan advies. Zelf gaan sleutelen aan je airco kan hem juist beschadigen. En een aircocheck voorkomt zeker dat hij gaat ratelen.

Een aircocheck kan benzine besparen

Als de airco het niet goed doet, kan het zijn dat de auto meer benzine verbruikt. Een airco check kan je dus ook nog kosten besparen. Hoe beter de conditie van het aircosysteem is, hoe minder benzine het gebruikt. Als je zorgt dat je airco met regelmaat gecheckt wordt, voorkom je dat de airco mankementen gaat vertonen. Airco verbruikt sowieso benzine, alleen al door zijn eigen gewicht. Maar een airco die iets mankeert verbruikt nog meer. Voorkomen is beter dan genezen…

 

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco service