Problemen met de airco herkennen

De meeste problemen met een airco-installatie in de auto zijn gemakkelijk herkenbaar. Merk je dat er iets mis is, dan is het tijd voor een airco servicebeurt. Soms kan je dit zelf doen, maar vaak is het handig de hulp van een expert in te roepen.

Hieronder sommen we een aantal mogelijke problemen met de auto airconditioning op. Soms zijn deze problemen puur het gevolg van ouderdom en gebruik van de installatie. En soms zijn deze problemen het gevolg van slecht onderhoud. Heeft jouw airco kuren? Kijk hier wat het probleem zou kunnen zijn en zorg snel voor een professionele onderhoudsbeurt!

Slechte koeling

Er wordt aangeraden ten minste één keer in de twee jaar de koelvloeistof van de airco-installatie bij te vullen. Deze vloeistof is van belang om de airco altijd optimaal te laten functioneren.

Meestal wordt een airconditioning door een expert nagekeken en wordt de koelvloeistof ook door deze expert bijgevuld. Er komen echter steeds meer middelen op de markt waardoor je deze klus zelf kan doen. Let er hierbij wel goed op dat je producten koopt die bij jouw merk airco-installatie horen!

Gekke geluiden

Wanneer je de airconditioning aanzet en je ineens gekke geluiden hoort, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde met de compressor of het expansieventiel. Laat de airco in de geval door een expert nakijken. Een probleem op tijd signaleren kan later hoge kosten voorkomen.

Muffe geur

Een muffe en onaangename geur is een vaakgehoorde klacht over airconditioners in auto’s. Meestal wordt dit probleem veroorzaakt door een opeenhoping van bacteriën en schimmels die zich in grote aantallen in de verdamper van de airconditioner bevinden. Van tijd tot tijd goed schoonmaken en desinfecteren biedt hulp.

Het is verstandig om goed op te letten hoeveel brandstof de airco gebruikt wanneer hij goed functioneert. Dan kan je namelijk direct zien wanneer hij ineens veel meer gebruikt dan de bedoeling is.

Als je airco-installatie ineens veel meer brandstof verbruikt, dan is de oorzaak waarschijnlijk dat je airco onvoldoende onderhouden is. Zit er niet genoeg koelvloeistof in de airconditioning, dan gaat de compressor harder en langer werken. Dat kost veel brandstof en zorgt bovendien ook voor snellere slijtage van de airco-installatie.

beslagen-autoruit

Beslagen ruiten

Beslagen ruiten zijn normaal tijdens het rijden in de natte en koude maanden van het jaar. Maar een goed functionerende airconditioner moet deze ruiten snel kunnen ontwasemen. Lukt dat niet, dan is er misschien wel een probleem met je airco-installatie.

Als de ruiten van je auto beslagen blijven, dan is het zaak het interieurfilter van de airconditioner te controleren. Waarschijnlijk is het vervuild en moet het schoongemaakt of vervangen worden.

Hier een goede oplossing voor.

Soms is het probleem dat het interieurfilter verouderd is. Dan moet deze vervangen worden. Laat u hierover informeren door een airco specialist of bij uw plaatselijke garage.

Verhoogd brandstofverbruik

Een airco vraagt altijd wel wat meer brandstof van de auto, dan wanneer je zonder airconditioning rijdt. Verder is het brandstofverbruik afhankelijk van het type airconditioning die je hebt, het soort auto waarin je rijdt en de omstandigheden op de weg.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco service Getagd met ,