Onderdelen van een airco

De airconditioning van een auto bestaat uit verschillende onderdelen. Het is handig die te kennen, zodat je gemakkelijker zelf onderhoud kunt uitvoeren. Ook zelf een kleine reparatie doen behoort tot de mogelijkheden, wanneer je weet hoe de airconditioner in elkaar zit.

Daarom geven wij hier een uitleg van dit handige systeem. De onderdelen die we hier bespreken zijn de compressor, de condensor, de verdamper, het thermische expansie ventiel en de accumulator of droger.

De compressor

De compressor is het hart van de airconditioning. De compressor perst het koelmiddel (een gas met extreem koude eigenschappen) samen, waardoor het de lucht kan koelen. De compressor wordt bediend door een motorriem. De compressor heeft ook een elektrisch bediende koppeling, waarmee de compressor aan- en uitgezet kan worden. Hiermee kan ook meer of minder koele lucht gevraagd worden.

De condensor

De condensor is een soort van mini radiator. Deze wordt meestal aan de voorkant van de auto gemonteerd, naast de grote radiator van de auto. Soms heeft de condensor zijn eigen elektrische ventilator voor koeling. Hete lucht wordt door de condensor gezogen en wordt dan een stuk koeler. Wanneer het koelmiddel afkoelt, wordt het vloeibaar.

De verdamper

De verdamper is een kleine radiator die juist het tegenovergestelde als de condensor doet. Er loopt superkoude vloeistof door de buizen van de verdamper. De lucht wordt er dan doorheen gedwongen, waardoor die heel koud wordt. Precies voordat die je gezicht raakt! Wanneer het weer opwarmt, krijgt het koelmiddel zijn gasvorm weer terug.

Het thermische expansieventiel

Natuurlijk wil je niet bevriezen in je auto, dus het is belangrijk dat je de temperatuur van de airconditioning kunt regelen. De airco heeft daardoor een klep, het zogenaamde thermische expansieventiel, die de stroom van het superkoude koelmiddel naar de verdamper regelt. Zo kun je de temperatuur van de lucht zelf bepalen.

De accumulator of droger

De droger werkt als een soort van een vangnet voor het airco-systeem. De compressor wordt gebruikt om de gasvorm van het koelmiddel te comprimeren. Er is altijd een kans dat koelmiddel terecht komt op plekken waar het niet hoort. De droger haalt dat dan weg, zodat het vocht geen schade aan de airco-installatie kan veroorzaken. Dat doet de droger op een chemische manier, met een droogmiddel. In het filter van de droger wordt ook viezigheid uit de airco opgevangen.

Sensoren

Moderne airco’s hebben vaak ook sensoren, die de luchtdruk en temperatuur kunnen regelen.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco Getagd met ,