Nooit meer beslagen ruiten!

Hoe komt het eigenlijk dat de ruiten van je auto beslaan? Simpel. Lucht bevat vocht, dat op de koude ruiten van je auto condenseert. Niet zo fijn, want je zichtveld wordt door beslagen ramen behoorlijk beperkt. Gelukkig kan de airco-installatie van je auto dit probleem verhelpen.

Veel vocht in je auto

Niet alleen is de lucht behoorlijk vochtig in de natte en koude maanden van het jaar. Ook je kleding, schoenen en bagage zijn in die tijd vaak een stuk vochtiger dan in de warme en droge maanden. Hierdoor wordt de lucht in de auto nog een stuk vochtiger dan hij al was.

Vergeet daarbij niet dat elke adem die wij nemen ook vocht bevat. Hoe meer mensen er in een auto zitten, hoe sneller de ruiten beslaan en blijven beslaan. Dat is je vast weleens opgevallen.

Tot slot ligt er vaak ook een plas water op de vloermatten. Als jij door regen of sneeuw hebt gelopen, dan verzamelt het buitenwater zich op de matten van je auto. Ook dit water draagt door verdamping weer bij aan het beslaan van je autoramen.

Handleiding voor voorkomen van beslagen ruiten

Gelukkig kun je het beslaan van de ramen van je auto gemakkelijk voorkomen door het juiste gebruik van de airconditioning. De airco-installatie kan namelijk de lucht in het interieur van de auto drogen. Al het vocht dat in dit proces aan de lucht onttrokken wordt, kan dus niet meer op de ruiten van je auto beslaan.

Als je de instelling ‘recirculatie’ als ventilatiestand kiest, dan gaat dit proces nog sneller. Doe daarom als volgt:

  1. Als je binnenkomt in je auto, zet je meteen de airconditioning aan. Richt de luchtstroom voornamelijk op de voorruit, want daar is goed zicht natuurlijk het allerbelangrijkst.
  2. Op vrijwel alle moderne airco-installaties zit de stand ‘recirculatie’. Die kies je dus wanneer je niet wilt dat je autoramen beslaan. Deze stand zet je op z’n hoogst. Ook zet je de verwarming zo warm mogelijk. Zo is het probleem van beslagen ramen in een mum van tijd opgelost!

Natuurlijk kan je trouwens, wanneer je ruiten niet meer beslagen zijn, de instellingen van de airconditioning gewoon weer op normaal zetten.

Permanent beslagen ruiten

Stel nu dat bovenstaande tips niet werken en je ruiten nog steeds beslagen zijn. Dan is er wat anders aan de hand met je airco-installatie, namelijk dat het interieurfilter vervuild is.

De enige oplossing is dan om het interieurfilter te laten schoonmaken of te vervangen. Ga hiervoor naar een garage of een airco-expert. Daarna zul ook jij zonder beslagen ruiten kunnen rondrijden. Wel zo veilig!

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco tips Getagd met ,