Muffe geur? Tijd voor onderhoud!

Airco LuchtroostersEen veelgehoorde klacht is dat airconditionings soms een muffe airco geur door de auto verspreiden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Sterker nog, een muffe geur is een duidelijk teken dat er iets niet helemaal in orde is met de airco van jouw auto.

Als je airconditioning een muffe geur verspreidt, dan zijn er bacteriën en schimmels in gaan wonen. Gelukkig is dit probleem gemakkelijk te verhelpen (en te voorkomen) door de airco-installatie regelmatig schoon te maken. We leggen je hieronder uit hoe dit precies werkt.

Bacteriën en andere viezigheid

Een van de taken van een aircosysteem is het zuiveren van de lucht. De lucht wordt door het interieurfilter van de airconditioner gezogen, waar vervolgens stof en bacteriën en andere viezigheid in achterblijven. Een interieurfilter is dan ook heel erg belangrijk voor een goede airconditioner.

Maar het is natuurlijk wel noodzakelijk dat deze bacteriën en schimmels en sporen vervolgens niet weer de lucht in worden geblazen. Vaak zit er een grote bacteriegroei op het raster van de verdamper van de airconditioner. Als deze je auto in geblazen worden, dan ruik je een muffe lucht.

Dat is een duidelijk teken dat je airco aan een reinigingsbeurt toe is. Want komen deze bacteriën, sporen en schimmels weer opnieuw in de lucht, dan kunnen ze ook een risico voor je gezondheid betekenen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Maar hoe haal je al deze viezigheid nu snel en gemakkelijk weg?

Onderhoud

Het belangrijkste tegen vervuiling is om regelmatig de verdamper van de airconditioner te reinigen én te ontsmetten. Hiervoor zijn desinfectie middelen te koop, ook wel antiseptische middelen genoemd. Deze rekenen heel doeltreffend af met de vieze micro-organismen die in je airconditioner zijn gaan wonen.

Ook is het belangrijk de luchtinlaat van de airconditioner schoon te maken. Deze luchtinlaat zit vaak in de parafan onder de voorruit. Meestal kan je er simpelweg met een stofzuiger bij en kan je de luchtinlaat dus gewoon schoon zuigen.

Na het schoonmaken hoef je er alleen nog maar het ontsmettingsmiddel in te spuiten. Doe dit regelmatig en je zult geen last meer hebben van vieze of muffe geurtjes!

Nog een tip

Wat ook goed werkt, is om de airco op tijd uit te zetten. Wij raden aan ongeveer 10 minuten voordat je de auto stil gaat zetten. Dan zit er namelijk minder vocht in de buurt van de verdamper van de airco. Hoe minder vocht, hoe minder snel er bacteriën in het airco systeem komen. En hoe minder bacteriën, hoe minder snel last van vieze lucht!

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco tips Getagd met , ,