Hoe blijft de airco fit

Airco in de auto is al lang geen luxe meer, maar liefst 72% van de personenauto’s is uitgerust met het systeem. Voor een goed werkende airco is het aan te raden er regelmatig naar te laten kijken. Onderhoud voorkomt reparatiekosten.

Schade door gebrek aan koudemiddel

Een airconditioning verliest jaarlijks koudemiddel, waarbij door gebrek aan voldoende smering (minder dan 70%) het systeem ernstig kan beschadigen. Het gevolg hiervan zullen hoge reparatiekosten zijn. Daarnaast neemt de koelcapaciteit direct af, waardoor de temperatuur in de auto niet meer daalt, zoals je wilt. Een onderhoudsbeurt bestaat uit het legen van het systeem, het recoveren van de airco, vacumeren, een lek- en druktest, hervullen met koudemiddel en indien nodig, het vervangen van de filter of droger en het stellen van een diagnose voor reparatie. Een plan van aanpak wordt opgesteld waarna overleg met de klant nodig is. Bij reparatie is het zaak dat de monteur originele of universele onderdelen gebruikt. Een onderhoudsbeurt moet, volgens advies van de fabrikant, eens in de vier jaar uitgevoerd worden.

Controle functioneren

Kies met regelmaat voor een controlebeurt, het functioneren van de airco wordt hierbij gecontroleerd, evenals de capaciteit van de noodzakelijke drukken. Daarnaast wordt de uitstroomtemperatuur van de lucht gecontroleerd en bekijkt de monteur of de airco nog lekdicht is. Mochten er problemen geconstateerd worden, biedt een vrijblijvend advies wellicht soelaas. Een airco-check hoeft niet duur te zijn, soms wordt het zelfs gratis aangeboden. Overigens is het voor het goed functioneren van de airco belangrijk om hem elke week minimaal tien minuten te gebruiken. Lekkages en uitdroging van pakkingen en afdichtingen worden zo voorkomen.

Voorkom een muffe geur

Als de airco een muffe geur verspreidt, zou het kunnen dat er bacteriën of schimmels in de verdamper zitten. Een ‘airsept’ behandeling of ‘airco fresh’ behandeling kan uitkomst bieden. Bij deze behandeling wordt de verdamper gereinigd en preventief behandeld. Nare luchtjes worden voorkomen en het vertraagt de groei van bacteriën. Als de bestuurder van de auto of een van zijn bijrijders aan een astmatische aandoening lijdt, is een dergelijke behandeling van je airco zeker aan te raden.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco tips