Help, mijn airco lekt

road-sign-464646_640Een airco in de auto is een fijne luxe: in de zomer koelt hij de auto en in de winter zorgt hij ervoor dat de ramen niet beslaan. Als de airco het niet meer doet, is dat heel vervelend. Een lekkende airco kan zelfs voor hoge kostenposten zorgen. Is lekkage te voorkomen?

Onderhoud voorkomt ellende

Als een airco niet meer werkt zijn er meerdere mogelijke oorzaken te noemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een airco een storing heeft of dat er een onderdeel kapot is, maar het kan ook zo zijn dat de airco lek is. Sowieso is het verstandig de airco elk jaar te laten controleren, om ernstige schade te voorkomen. Onderhoud voorkomt elkende. Als een airco gecontroleerd wordt, wordt het systeem niet alleen bijgevuld, ook de techniek wordt bekeken en getest. Het is goed als tijdens een controle de tijd genomen wordt om eventuele problemen te verhelpen. Een afspraak maken is dus een slim idee.

Lekkage airco nadelig voor broeikaseffect

Als er toch een lek geconstateerd wordt, laat het dan zo snel mogelijk verhelpen. Een airco die lek is, is namelijk niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor het milieu. Om een airco draaiende te houden, wordt een koudemiddel gebruikt. Dit middel bevat schadelijke gassen, die vrijkomen in de lucht als een airco lekt en daarbij negatieve gevolgen hebben voor het milieu, namelijk bijdragen aan het broeikaseffect. Als je niet goed zou nadenken, lijkt het broeikaseffect niet nadelig: het is namelijk vaker lekker warm. Als je je erin verdiept, merk je dat het broeikaseffect heel nadelig is en dat de opwarming van de aarde helemaal niet positief is. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Kun je een lekke airco voorkomen?

Onderhoud is sowieso goed voor een auto airco. De eerste drie levensjaren van een airco, is er nog niet zo veel aan de hand. Daarna is het verstandig om jaarlijks naar de airco te laten kijken. Problemen als een lekke airco kunnen daarmee sneller geconstateerd worden en dus ook sneller opgelost. Er zijn wel manieren om lekkage te voorkomen. Als je bijvoorbeeld alleen de airco gebruikt als het echt nodig is, maar dan wel minimaal tien minuten per week, heb je al een stap in de juiste richting gezet. Denk er bijvoorbeeld ook aan om de airco op tijd uit te zetten, het liefst voor je de motor van de auto uitzet. Dit voorkomt niet alleen lekkage, maar ook schimmels en nare geuren. Nog net even luxer dan auto airco is klimaatcontrole. Deze schakelt automatisch uit als de temperatuur die je wenst, bereikt is.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco tips