De airco in combinatie met brandstofverbruik

gasoline-175122_640Dat een auto met airco meer brandstof verbruikt, is misschien wel bekend. Maar hoeveel extra brandstof daar wordt nogal geheimzinnig over gedaan. In ieder geval heeft het meerverbruik te maken met de type airco, maar ook met de kwaliteit van de auto, de gewoonten van de gebruiker en uiteraard de buitentemperatuur.

Slecht onderhouden airco verbruikt meer

Gesteld kan worden dat hoe moderner de airconditioning is, hoe minder brandstof het verbruikt. Daarnaast is het een feit dat een airco in de stad meer verbruikt dan op de snelweg. Er zijn een heleboel manieren van brandstof besparen bij airconditioningverbruik, een van de tips is de airco al een paar kilometer voor de eindbestemming uit te zetten.

Hierdoor wordt niet onnodig lang gekoeld. Een airco blijft namelijk nog even nakoelen, dus in de auto merk je bijna niet dat je hem uitgezet hebt. Een andere tip is de airco laten onderhouden. Een slecht onderhouden airconditioning verbruikt meer brandstof dan een goed onderhouden exemplaar. Laat je de airco niet zo af en toe nakijken, dan zul je na verloop van tijd merken dat je brandstofverbruik toeneemt.

De meningen verschillen nogal, evenals de onderzoeken

Uit onderzoek is gebleken dat een airco op een volle tank van 60 liter in de zomer maar liefst 7,5 liter verbruikt. Dit kan minder. Zet de airco dus nooit te koud, vijf graden lager dan de buitentemperatuur is prima. Pak voor korte stukjes in de zomer in ieder geval de fiets, behalve dat de airco meer brandstof verbruikt in de zomer, is het in de zomer ook prima weer om te fietsen.

Uit hetzelfde onderzoek bleek inderdaad ook dat de airco in de stad meer verbruikt dan op de snelweg. Een ander onderzoek zegt weer dat een airco maximaal 10% van de brandstoftank leeg slurpt, waar elders te lezen is dat het percentage op kan lopen tot 25%. Helemaal duidelijk is het brandstofverbruik dus niet.

Tips voor besparing

Airconditioning alleen gebruiken wanneer het nodig is, is niet alleen goed voor de portemonnee, het spaart ook nog eens het milieu. In de zomer is het aan te raden eerst met de ramen open te rijden en daarna pas de airco aan te zetten. Wel eerst de ramen weer dicht doen!

De airco zo af en toe uitzetten bespaart niet alleen brandstof, het is ook nog eens beter voor jezelf, Een airco die altijd aan staat kan op een gegeven moment vol zitten met condens en bacteri├źn. Airco is niet gratis, deze conclusie kan gerust getrokken worden. Afwegen dus, of het comfort afweegt tegen de kosten.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco