Airconditioning en onderhoud

Airco CheckOnderzoeksbureau Multiscope heeft aangetoond dat zo’n 700.000 autobezitters niet weten dat ze regelmatig onderhoud aan het airco-systeem moesten laten verrichten. Het onderzoek, dat in opdracht van Bovag is uitgevoerd, is gedaan onder 400 consumenten.

Waarom regelmatig een airco-controle?

De airconditionder van de auto is net als de airco in je huis- kantoor of waar dan ook: na enige tijd kunnen zich er schimmels en bacteriën in nestelen, die een gevaar opleveren voor je gezondheid. Behalve regelmatig schoonmaken (om te voorkomen dat je meer stof dan frisse lucht inhalleert), zul je hem daarom ook regelmatig moeten (laten) nakijken.

Maar filters zorgen er toch voor dat pollen en andere rotzooi wordt tegengehouden? Jazeker, maar deze filters zijn vrij teer en kunnen na verloop van tijd kapot gaan, of verstopt raken. Het gevolg kan zijn: geïrriteerde luchtwegen, keelpijn en tranende ogen.

Behalve een periodieke controle en schoonmaak moet ook het koudemiddel regelmatig worden bijgevuld, omdat de airco anders droog loopt. Ook wanneer je de airco slechts zelden gebruikt zul je hem eens in de zoveel tijd na moeten laten kijken. Juist dan hebben schimmels en bacteriën namelijk veel kans om zich in te nestelen.

De uitkomsten van het onderzoek

Zo’n 12% van de eigenaren van een auto met airco denkt dat hij de airco alleen moet onderhouden wanneer hij vies ruikt of geruime tijd niet is gebruikt. Dat de airconditioning minimaal iedere twee jaar en het liefst ieder jaar moet worden gecheckt weet slechts een enkeling.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco