Airco, voor alle seizoenen

Steeds meer auto’s zijn voorzien van airconditioning. Een airco kan zelfs een waardevermeerdering van je auto zijn. Natuurlijk weet je wel dat airco zorgt voor koele lucht op een warme zomerdag. Maar wist je ook dat een airco in alle seizoenen handig is, de luchtvochtigheid regelt, de lucht zuivert en in de winter zorgt voor minder beslagen ramen?

Optimale werking
Om slijtage te voorkomen is het raadzaam de airco regelmatig te gebruiken, minimaal een keer per week. Ook moet je de airco eerder uitzetten dan de motor van je auto, het liefst zelfs tien minuten. Dat vermindert de kans op vervelende geuren. Muffe lucht wordt veroorzaakt door bacteriegroei op het raster van de verdamper. In deze verdamper zit altijd wat condens. Als dit mengt met rondzwevend stof ontstaat er een schimmel. Zodra je de airco weer inschakelt wordt een muffe lucht verspreid. Het is dus slim als je af en toe het systeem verfrist met een antiseptisch middel.

Hoe werkt het?
Een auto airco is een samenspel tussen verwarming en een circulatie van koudemiddel. Het systeem bestaat uit een compressor, een verdamper en een condensor. Het systeem werkt volgens het principe dat je om vloeistof te verdampen, warme lucht nodig hebt. Zodra die vloeistof condenseert, onttrek je warmte. De compressor wordt aan gedreven door de motor. Deze brengt het koudemiddel onder druk, waardoor het in een condensor vloeibaar wordt. De warmte die daarbij vrijkomt, gaat de buitenlucht in. Dit verklaart gelijk die extra radiator op je auto. Het vloeibare middel gaat naar de verdamper, waar de druk lager is en waar het overgaat in gasvorm. De warmte die de verdamper nodig heeft, trekt hij uit de buitenlucht.

Droge lucht in de winter
Tot zover de technische aspecten over de koele lucht, maar airco doet meer. Het houdt de lucht vrij van stof en is daardoor een uitstekend middel tegen hooikoorts. Daarnaast houdt de airco in de natte herfst of winter je ramen schoon, door de droge lucht beslaan ze niet. Bijkomend voordeel is dat het sneller behaaglijk is in je auto.

Energiebesparing
Airconditioning gebruikt wel veel energie, in de vorm van motorvermogen en brandstof. Het is daarom slim om bewust met het systeem om te gaan. Zet hem dus niet zo maar aan, zet hem niet te koud en laat in een erg warme auto eerst open ramen hun werk doen.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco