Airco lekstopmiddelen gevaarlijk?

De laatste jaren heeft de Benelux een nieuw product op de markt gebracht: lekstopmiddelen voor de airco. Deze waren geschikt ter preventie van lekkages of om bestaande lekkages in de airco te dichten. Dit leek in eerste instantie een perfect idee te zijn. Lekkages waren een doorn in het oog voor veel aircobezitters. Lekstopmiddelen zouden dit probleem oplossen. Helaas, dit bleek in praktijk niet zo te werken. Wij raden dan ook aan om op te passen met deze zogenoemde ‘lekstopmiddelen’.

Welke lekstopmiddelen kennen we voor de airco?

We kunnen de lekstopmiddelen opdelen binnen twee categorieën. Allereerst hebben we de lekstopmiddelen, die alleen werken op rubberen afdichtingen. Deze zorgen ervoor dat de afdichtingen opnieuw gaan zwellen en soepeler worden. Hierdoor krijgt de afsluiting meer kracht en zal deze minder snel gaan lekken. Deze lekstopmiddelen zijn niet gevaarlijk voor de airco én de auto.

De tweede categorie kan echter wel gevaarlijk zijn voor de airco en auto! Deze bestaat uit lekstopmiddelen, die de lekkages aanpakken door metalen deeltjes. Verkeerd gebruik van deze lekstopmiddelen kan zeer veel schade aanrichten.

Waarom zijn lekstopmiddelen gebaseerd op metalen delen gevaarlijk?

Deze lekstopmiddelen komen terecht in het midden van het systeem. Doormiddel van snelle transport wordt het opgenomen door de systeemolie van de airco. Dit transport kan echter verkeerd aflopen. De bedoeling van het lekstopmiddel is dat het middel via de lekkage naar buiten gaat en als een soort kunsthars een laagje vormt om de lekkage te dichten. Bij sommige airco’s is er echter een slecht functionerende filter of gevacumeerd systeem. Hierbij begint het lekstopmiddel sneller te werken en ontstaan er vlokken. Deze ontstaan nog voordat zij de lekkage hebben bereikt. Deze ‘vlokken’ kunnen ongelooflijke schade aanrichten aan de airco. Met als gevolg dat vervanging de enigste oplossing is.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco tips