Airco in de auto. Een must of toch niet?

Tegenwoordig heeft bijna iedere auto het wel: een airco. Bijna niemand zal nog zeggen dat hij geen airco hoeft in zijn auto. Maar waarom eigenlijk? Is een airco wel zo ideaal? En waarom kunnen we niet meer zonder?

Airco-in-de-auto.-Een-must-of-toch-nietFinancieel

Financieel gezien zal een airco de prijs van de auto laten stijgen. Bij aankoop zal een auto dus meer kosten en kan je je afvragen of je dit hier voor over hebt.
Ben je van plan de auto na een aantal jaar alweer te verkopen, hou er dan rekening mee dat ook dan de waarde van de auto hoger is en dus zal je door diezelfde airco juist weer meer terugkrijgen voor het voertuig.

Andere manieren om te koelen

Natuurlijk zijn er meer manieren om de auto af te koelen. Niet iedereen houdt van de droge lucht die een airco veroorzaakt. Ouderwetse manieren werken ook nu nog altijd.

Simpel maar effectief: draai je raampje open! Doe dit ook met een raam aan de achterkant van de auto. Doe dit wel aan de andere kant van de auto, zodat de wind en dus de koele lucht door je auto zal stromen.

Zorg voor beschutting tegen de zon. Een zonnescherm aan de buitenkant of aan de binnenkant (wel dicht langs de kant) kan hiervoor zorgen.
Zonwerende folie, het beste aangebracht door een professional, kan een uitkomst zijn. Er zijn ook zonneschermpjes te koop die je in ieder geval achter voor de ramen kan doen.

Koop een witte in plaats van een zwarte auto….

Rij rustig. Een automotor die erg snel opwarmt geeft ook veel warmte af dus zal het ook in de auto warmer worden.
Vaker stoppen en alles even lekker open zetten is ook een oplossing. Drink zelf wat koels en laat de auto, liefst in de schaduw, ook even afkoelen.

Beter niet doen

Voor de auto zelf moet je opletten met kunstmatige koeling. Koud water over de auto gooien in de hoop het te laten afkoelen is af te raden. Door het drastische temperatuurverschil die dan ontstaat kunnen de laklagen van de auto beschadigen.

Nadelen

Nadelen van een airco worden vaak onderschat. Iedereen weet wel te vertellen dat je verkouden wordt met een raampje open. Maar juist een airco kan jouw lichaam behoorlijk van slag maken. De auto heerlijk koel houden op 18 graden (of zelfs nog minder) en dan uitstappen in een temperatuur boven de dertig graden is niet bevorderlijk voor juw gezondheid. Een airco kan je dan ook beter niet te koud zetten of gewoon niet gebruiken als je maar even in de auto zit. Moet je wel de hele dag rijden maar vaak in en uitstappen? Gebruik de airco dan liever niet!

Voordelen

Een airco heeft uiteraard ook zijn voordelen. Een verre vakantie naar het zuiden is door een airco goed te doen. Bij lange ritten kan je immers de temperatuur lekker koel houden. Weet je dat je bijna gaat stoppen zet de airco dan alvast naar een hogere temperatuur. Geef zo je lichaam de kans om langzaam weer aan warmte te wennen. Door de overgang van temperaturen minder drastisch te laten verlopen loop je minder kans op verkoudheden e.d.

De koele lucht die de airco door de auto verspreidt houdt de chauffeur alerter en voor mensen met allergie├źn zoals hooikoorts is een groot voordeel dat deze lucht gefilterd en dus vrij van pollen is.

De juiste temperatuur is natuurlijk iets heel persoonlijks. Met een airco kan je de temperatuur exact afstellen op jouw behoefte, wat met open raampjes natuurlijk niet te doen is. Overigens is aangetoond dat de meest ideale temperatuur tussen 20 en 26 graden Celsius ligt!

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco