Airco bijvullen, hoe pak je dat aan?

hot-carAls de airco van de auto niet goed genoeg meer koelt, is het misschien tijd om hem bij te laten vullen. De airco doet na het vullen weer wat hij moet doen, maar, wat kost dit en hoe kan dit het beste aangepakt worden?

Koudemiddel verdampt

Koudemiddel is nodig voor de werking van het aircosysteem. Het middel circuleert door een gesloten systeem door middel van een compressor in het apparaat. Het koudemiddel in een airco verdampt. Hierdoor is er eens in de zoveel tijd een tekort. Gemiddeld neemt het middel per jaar 9% af. Het gevolg van te weinig koudemiddel is dat de temperatuur in de auto minder snel afneemt en de airco de kans loopt defect te gaan. Dit is niet direct het gevolg van te weinig koudemiddel, het niveau moet dan wel onder de 70% gedaald zijn. Toch, voorkomen is beter dan genezen, houdt daarom het koudemiddelniveau met regelmaat in de gaten en laat minimaal elke vier jaar de airco bijvullen. Een erkend specialist zal het klusje zo klaren. Informeer daarom snel naar de prijs en zorg dat het apparaat op tijd gecontroleerd wordt.

Voorkom nare luchtjes

Bij een servicebeurt wordt het oude koudemiddel verwijderd en oude olie afgezogen. Het systeem wordt gevuld met een nieuw koudemiddel en de airco wordt gecontroleerd op zijn werking. Koudemiddel kan inderdaad verdampen, maar ook weglekken, bijvoorbeeld langs het rubber. Dit maakt dat het niveau sneller daalt dan normaal. Bij verminderde koele lucht is het checken van het koudemiddel een eerste stap. Daarnaast is het noodzakelijk de airco aan onderhoud te onderwerpen, laat hem regelmatig controleren en reinigen. Niet op tijd reinigen maakt dat schimmels en bacteri├źn een kans krijgen zich te verspreiden. Het gevolg van deze verspreiding is bijvoorbeeld dat de airco een vervelende lucht verspreid of dat verkoudheid of allergie veroorzaakt wordt. Ook een eventuele pollenfilter moet regelmatig gecontroleerd worden.

Airco is voor alle jaargetijden

Airco zorgt in de zomer voor koele lucht, maar ook in de winter doet hij dienst. Ramen die beslagen zijn, worden door een airco binnen korte tijd schoon geblazen. De airco zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de auto constant is. Een airco is niet alleen voor verkoeling, eigenlijk is het systeem vooral bedoeld om de luchtvochtigheid te regelen en te gecontroleerd te houden. Naast handig is het aanzetten van de airco in de winter ook nuttig: een stilstaande airco kan ook voor problemen zorgen. Elke week even de airco aanzetten is sowieso goed voor het systeem.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco service