5 tips voor het gebruik van een airco

Hieronder volgen 5 tips voor optimaal gebruik van de airconditioning in jouw auto. Het is verstandig deze tips goed op te volgen. Daardoor gaat je airconditioning niet alleen langer meer, ook zal het rijden een stuk aangenamer worden!

1e tip – Voor lange levensduur

Ons belangrijkste advies is om de airconditioning in jouw auto regelmatig te gebruiken. Niet alleen geeft dat veel comfort tijdens het rijden, ook gaat de airco-installatie daardoor langer mee.

De airconditioning van een auto zit namelijk tegen de motor van de auto aangemonteerd. Wanneer de motor van de auto aanstaat maar de airconditioning niet, wordt er veel druk op de pomp en de lagers van de airconditioner uitgeoefend. De slijtage is minder wanneer de pomp van de airconditioner (en dus de airconditioner) ook aanstaat.

2e tip – Tegen grote hitte

Een heel simpele tip is om alle ramen en deuren eerst open te zetten, wanneer het heel warm is. Daardoor kan de hele hete lucht alvast uit je auto ontsnappen, voordat je de airco aanzet.

Dat scheelt een hoop energie voor de motor van je auto. Ook hoeft de processor van de airconditioner dan minder hard te werken. Daarna zet je gewoon de airco aan en koelt de auto snel af tot een aangename temperatuur.

3e tip – De beste ventilatiestand

Ook een handige tip is om bij erg hoge buitentemperaturen altijd de ventilatiestand ‘recirculatie’ te gebruiken, en niet ‘fresh air’. De aircostand ‘fresh air’ betekent namelijk dat er continu buitenlucht de auto wordt binnengeblazen.

Normaal gesproken is dat fijn, maar als het buiten heel warm is kost het de motor heel veel energie om steeds weer die nieuwe lucht af te koelen. Soms is het voor de airconditioning van je auto dan niet eens mogelijk de auto lekker koel te houden.

De ventilatiestand ‘recirculatie’ zorgt ervoor dat de lucht binnen de auto wordt gecirculeerd, waardoor de airconditioner een lagere temperatuur kan realiseren. Wel zo prettig, in een hete zomer.

Uiteraard geldt dit alleen bij heel hoge temperaturen. Op een normale zomerdag kan je best af en toe frisse lucht naar binnen laten zuigen door de stand ‘fresh air’. Voor de winter geldt dit ook. Bij redelijke temperaturen kan je de stand ‘fresh air’ gebruiken, maar als het echt koud is raden wij dat niet aan.

4e tip – Regelmatig gebruik

Een airconditioning is een technisch en complex systeem. Daar moet voldoende aandacht aan besteed worden. Een heel simpele tip voor goed functioneren is om de airco in elk geval één keer per week zo’n 10 minuten aan te zetten.

Hierdoor worden lekkages voorkomen, doordat de pakkingen en afdichtingen minder kans hebben uit te drogen. Hierdoor krijgt u ook minder snel last van onaangename geuren in uw auto.

5e tip – Tegen overbelasting van de motor

De airconditioning in uw auto functioneert op basis van de kracht van de motor van jouw auto. Hou er daarom rekening mee dat wanneer de motor van je auto heel hard moet werken, de airconditioning misschien tijdelijk even uitgeschakeld moet worden. Dit vraagt namelijk nog meer van je motor. Bijvoorbeeld tijdens een ritje door de bergen kan dit het geval zijn.

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco tips Getagd met ,