4 misverstanden over airconditioning

airconditioningEr gaan heel wat verhalen over airconditioning rond, die op misverstanden of onwaarheden zijn gebaseerd. Hier bespreken wij de vier hardnekkigste, waarvan wij hopen dat ze snel naar het land der fabels verwezen zullen worden.

Goed gebruik van de airco in de auto heeft juist veel voordelen, waarover je op deze website van alles kunt lezen!

1e misverstand: Airco maakt je ziek

Airco maakt je niet ziek, maar draagt juist bij aan een goede gezondheid! Want doordat een airco de lucht zuivert van allerlei onzichtbare stofjes, wordt de lucht schoner en de luchtkwaliteit dus hoger.

Waar je wel ziek van kunt worden, is van een groot verschil in temperatuur tussen binnen en buiten. Zet daarom de airco nooit te koud.
Doorgaans wordt aangeraden de airco tot maximaal 6°C kouder te zetten dan de buitenlucht. Dat maakt al een flink verschil, wat nog eens wordt versterkt door de constante luchtbeweging die de blazende airco creëert.

2e misverstand: Airco is in Nederland niet nodig

Soms denken mensen dat airconditioning in Nederland niet nodig is. Dat klopt niet! In de zomer hebben we vaak dagen van boven de 25°C. Dan is het belangrijk dat de lucht gekoeld wordt, zeker voor langere ritten.

Ook hebben in Nederland (en België) veel mensen last van allergieën, zoals hooikoorts. Wanneer je een airco in de auto hebt, wordt de lucht gezuiverd van onder meer pollen en andere stofjes. Hierdoor hebben mensen met allergieën veel minder last dan wanneer zij geen airco in de auto hebben. Een airco in de zomer is in Nederland dus wel degelijk een waardevolle investering!

3e misverstand: Airco is niet nodig in de winter

Ook in de winter kan een airco een prettige bijdrage aan een lange autorit zijn. Natuurlijk hoeft de lucht niet gekoeld te worden tijdens koude temperaturen. Maar het kan wel fijn zijn de lucht in de auto te verversen, zodat er steeds weer nieuwe zuurstof naar binnen geblazen wordt.

In de winter werkt de airco samen met de verwarming van de auto. In de winter blaast het airco-systeem verwarmde, droge lucht rond. Zo wordt de auto lekker warm en wordt de lucht continu ververst. In deze lucht zit voldoende zuurstof om goed op te blijven letten in het verkeer. Zonder beslagen ramen!

4e misverstand: Van airco krijg je hoofdpijn

Ook dit klopt niet! Van te droge lucht kunnen sommige mensen hoofdpijn krijgen, maar daarvoor is de oplossing heel simpel: stel de airco anders in! Laat de lucht niet tevéél ontvochtigen, maar zoek een goede balans.

Zorg wel dat de airco in je auto jaarlijks wordt nagekeken door een expert. Want het is erg belangrijk dat hij schoon is. Zo krijgen schimmels en bacteriën geen kans, en jij geen hoofdpijn!

Deel je mee?Tweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someone
Geplaatst in Airco Getagd met ,